Felfaljuk a Földet

Amikor csak megvitatják a klímaváltozás okait, a listát a fosszilis üzemanyagokkal kezdik. Olaj, földgáz, szén. A fő forrásai az ember-okozta szén-dioxid kibocsátásának. Ám az üvegházgázok forrásának sorából a táplálék céljából tartott háziasított állatok életciklusát és ellátási láncát kihagyják, e hatásokat alábecsülik. Valójában az összes ember-okozta üvegházgázok legalább feléért ezek felelősek!

Ha ez az érv igaz, ez azt jelenti, hogy az állattartás termékeinek jobb alternatívákkal való  helyettesítése lenne a klímaváltozás megfordításának legjobb stratégiája. Valóban, ennek a megközelítésnek sokkal gyorsabb hatása lenne az üvegházgáz kibocsátásokra és légköri koncentrációikra – és így az éghajlat melegedésének sebességére – mint a fosszilis üzemanyagokat megújuló energiával helyettesítő tetteknek.

 

A vegetáriánus (csak növényi eredetű élelmiszert magukhoz vevő) étrend követői sokkal jobb egészségügyi mutatókkal bírnak. Az általuk a környezetre leadott terhelés a húsfogyasztás mellőzése miatt kevesebb mint egyötöde a hagyományos táplálkozás híveihez képest. Minél közelebb áll genetikailag az elfogyasztott állat az emberhez, annál nagyobb valószínűséggel egészségtelen a húsa. Az ipari körülmények között tartott állatok egész életük során kínzásnak vannak kitéve. A hagyományos állatgazdálkodás melyet mesterségesen ellehetetlenítenek az állatok számára is kellemesebb körülményekkel szolgálnak.

A jó magyar gazda tiszteli és szeretettel gondozza állatait. Az őstermelők által felnevelt jószág húsa a természetes tápok miatt is egészségesebb! Érdemes azon is elgondolkodni, hogy minél feljebb van az állat az evolúciós létrán, annál valószínűbb hogy többet fog fel a környezetéből, a világból… A következő kisfilm bemutatja az igazságot a mai “állattartásról” ami sokkoló is lehet egyesek számára!

Már az is sokat számít ha valaki a hazai termékeket vásárolja, hiszen így nem támogatja a környezetszennyező szállítmányozási folyamatot. Köztudottan sokkal egészségesebb annak az állatnak a húsa ami természetes körülmények között, vidéki gazdák által lett felnevelve. A nagyipari módszerek keretei között “felnevelt” állatok legtöbbször olyan körülmények között vannak tartva melyeket inkább eltitkolnak a nagyközönség elől. Kinek van kedve olyan állat húsát megenni, mely rövid élete során végig szenvedett, rácsokon állva nőtt fel, olyan sok tápszert kapott, hogy a csontozata nem bírta a hús növekedését és ezáltal saját súlyánál fogva tört el a lába… Ne csodálkozzunk azon, hogy az ilyen állatok húsának fogyasztása erősen növeli a daganatos betegségek kockázatát!

Advertisements

Számít a véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s