Böjte Csaba: Hol van Nicaragua?

Ajánlom e gondolatokat egy barátomnak, aki sok pofont kapott mostanában, s azt hiszi, hogy összedőlt a világ. Pánikba esett, menekülne bárhova, ki ebből a romlott világból. Ahogy ő mondja, Nicaraguába.

Megvilágosodni bárhol lehet! A hegyekben, hol sok a fa, és jó a levegő. De semmiképpen sem eldugott tiroli villában, színes televízióval s szaunával.

Van itt egy elhagyott bánya Kismuncselen, Dévától huszonnyolc kilométerre. Négyszáz bányász dolgozott ebben az ón- és rézérc bányában, fent a hegyek tetején. Két éve bezárták, s aki tehette, otthagyta a náddal és kátránypapírral födött barakkokat. Sok az összedőlt üres barakk, de vannak még vagy harmincan-negyvenen, akik ott laknak.

Egyfelől a csodaszép természet, másfelől a feltépett föld, elvérzett családokkal, emberekkel. Ott megtalálhatod Nicaraguát.

Helyetted lemosnék magamról minden festéket, felöltöznék nagyon egyszerűen, és egy hálózsákkal, négy vekni kenyérrel kimennék oda, ahol megállt az élet.

Az idióta kisgyermekekkel elmennék málnát szedni, gombászni. Megtanulnék kosarat-, seprűt kötni Mariska nénitől, aki pont olyan fehér ember, mint mi, csak nincs senkije, és havi 160 ezer lej segélyből kellene megélnie. De ez lehetetlen: ő tudatosan készül az éhhalálra.

Elbeszélgetnék szomszédasszonyával, akinek a rák az orrát teljesen leette. Ő nem tesz semmit, – szokja a halált.

Megismerkednék Annamáriával, akinek nincs se apja, se anyja. Testvére nevelte fel, 15 évesen szülte első gyermekét egy részeges bányásznak, akivel olyan viskóban lakott évekig, amelybe esténként beengedték az állatokat is. Most sok az üres lakás, és máshol laknak, de férje ugyanúgy veri őt is az ostorral, akár az állatokat. Elbeszélgethettek arról, hogy anyósa hogyan őrült meg, és futott meztelenül a földeken, míg meg nem halt. De azt is megbeszélheted vele, hogy valóban medve ette-e meg a négyéves kisfiút az erdőben, vagy talán a kutyák? Ő még nincs húszéves, de két gyermekével már olyan sokat élt, mint más száz év alatt.
Szintén itt lakik egy vénséges nagymamával négy idióta gyermek, egy kimondhatatlanul koszos házban. Fogyatékosok, de sokat tudnak mesélni az élet titkairól. Hosszan nézték, ahogy a nagyapjuk a fájdalomba beleőrült és belehalt. Kezdetben csak egy seb volt a lábán, amely üszkösödni kezdett, s ahogy teltek a hetek, a férfinak fekete lett térdtől lefelé a lába, és nagyon büdös. Lábát lógatva feküdt, és üvöltött – akkor már nem nézett vissza senki a szeméből. Másnap belehalt abba a karcolásba, amelyet felétek egy kis sebfőző vízzel és ragtapasszal elintéznek.

De szóba állhatsz egy tizenhárom gyerekes anyával, aki most veszítette el legnagyobb fiát, az egyetlent, aki munkába állt és dolgozott. Férjénél van a bánya kulcsa, ott tartják a kredencben egy cukros dobozban. Elkérheted, és lemehetsz az aknához.

Minden ott van, a csillék, bennük az érc, a munkavédelmi sisakok, minden, mintha csak most hagyták volna félbe a hajtást a bányászok. Csak a hozzáértő szemek látják, hogy itt meghalt minden.

Először mellbe fog vágni mindaz, amit látsz, hallasz. Lehet, hogy sírni fogsz, és átkozni ezt a világot, amelyben jól fésült alakok háromszáz eurót adnak egy kutyáért, de egy nyomorult gyermek meg kell hogy éljen havi tízeurónyi segélyből. Nem érted, hogy lehet az, hogy ezeket az embereket a társadalom kivitte a hegyekbe kommunizmust építeni, s most annyi pénzt sem ad, hogy napi fél kenyérre jusson, nem beszélve húsról, buszjegyről, villanyszámláról, orvosságról. Egy őrült eszme felsodorta őket a hegy tetejére, s mint az elhaló hullám, lerakta, otthagyta őket.

Már nem fegyveres őrök, hanem a mérhetetlen szegénység, a nyomor s ennek gyermeke, a fogyatékosság meg az emberek közönye tartja fogva őket.

Nagyon furcsa ötleteid lesznek. Lefekvés előtt azon fogsz gondolkodni, hogy rablóbandává kellene átszervezni ezeket az embereket. Magad is csodálod, hogyan önt el a gyűlölet, és lassan felfedezed magadban az anarchistát.

Hangosan kimondod, hogy nem érdemli meg az életet az a társadalom, melyben a kutya több húst eszik meg egyszerre, mint egy gyermek egész hónapban. Félelmetes erők szabadulhatnak fel benned, de ne siess, ne kapkodj, és ne dönts, próbálj meg nagyon nyitott lenni.

Másnap sétálj egy nagyot a természetben, nézd a fákat, a felhőket, a madarakat. Közben sírhatsz, káromkodhatsz, imádkozhatsz.

A fontos az, hogy dőljenek le falaid. Omolj össze. Engedd be életedbe mindazt, mi körülvesz. Ne te légy, aki belép hozzájuk. Ne csinálj semmit. Ne szervezd ezt a világot.

Nicaraguában nem formálunk, hanem formálódunk, nem tanítunk, hanem tanulunk. Nem adunk, hanem kapunk. Neked előbb meg kell világosodnod, hogy magad is árasztani tudd a fényt.

Alulról nem látod a perzsaszőnyeg mintáit. Emelkedj fel, a nagy egészt nézd. Vedd észre, hogy a sötétet nem lehet ütni, vágni, törni. A sötét egyszerűen a fény hiánya. Nem kell harcolni a sötétség ellen, nem lehet erővel összetörni és kilapátolni. Csodálkozz rá a napra, amely megjelenik, és körülötted minden formát, életet kap.

Mindez egyszerű, de át kell élned. Dél felé edd meg száraz kenyered. Lassan, komótosan harapj, ügyelj, hogy egyetlen morzsa se hulljon a földre. Tudd, hogy a napfénynek és a sárnak gyermekét, a kenyeret eszed. Csodálkozz el azon, hogyan tud ilyen finom lenni az üres kenyér. Keress egy forrást, de ne siess! Add meg a módját: ereszkedj térdre, érintsd szádat a forrás vizéhez, mintha csókolóznál, és csak aztán igyál. Érezd, hogy átjár a kristálytiszta hegyi forrás vize. Eggyé válsz a földdel, beléd hatol az élet. Nézd a forrást, nézd a sarat a forrás fenekén, lásd, fogd meg a kezeddel. Hunyd be a szemed, és érezd a fényt, a meleget, mely kenyeret, vizet fakaszt. Menj tovább. Talán megérted, hogy te is ez vagy: marék por csupán.

Ha valahonnan fentről rád hull a végtelenül tiszta és szent fény, te is képes leszel néhány magot befogadni, és kenyeret adni, forrássá válni. Mindez végtelenül tiszta és egyszerű: láss, higgy, szeress.

Az idő nem fontos, ne sajnáld a napokat. Az ünnepi ebédhez a szakácsnő sok-sok mindent belevág egy nagy fazékba, ezért te is fogadj be mindent Nicaraguában. Hordozd saját magad és mások fájdalmát, a titkokat, melyek körülvesznek.

Ne siess! Az eszmélés lassan, de biztosan, végtelen csendben, derűsen történik…

Környezeted megzavarhatja, de meg nem szakíthatja mindezt. Lassan lehiggadsz, megnyugszol. Kitisztulnak gondolataid, vágyaid, hatalmas béke önt el.

Megvilágosodsz.

Minden nagyon egyszerűvé, áttetszővé válik. Felsejlik Isten végtelen nyugodt keze vonása a Világon. Mint felhővé szelídült tajték, onnan fentről mindent sokkal tisztábban fogsz látni. Források fakadnak fel benned. Érezni fogod magadban az erőt, amely most már nem magadért: értük, a Világért fakad.

Már nem harcolni akarsz, hanem teremteni. Nem gyűlölsz senkit és semmit, nem pusztítani akarsz, hanem segíteni, alkotni, életet adni, a beléd áramló fényt továbbengedni, -árasztani. Hiszed, hogy nemcsak része vagy a világnak, hanem partnere a mindenséget szeretetből szakadatlanul tovább teremtő Istennek.

Szelíden belesimulsz az Úr kezébe, a Jó Pásztor lábához kuporodsz.

Érzed, hiszed, ha szólít, erőd lesz vezetni a nyájat. Minden a helyére kerül, és már nem zavar semmi. Érzed a hegyeket mozgató erőket magadban, tudod, hogy emberek fognak születni, talpra állni, gyógyulni szavadra. De még ez sem fontos. Semmi sem fontos, csak az a kapcsolat, mely, mint a nap, lassan felkel, és beragyogja világodat.

Istennek társa vagy, megvilágosodtál, ott vagy Nicaraguában !

Reklámok

10 thoughts on “Böjte Csaba: Hol van Nicaragua?

 1. Kadar Agnes szerint:

  Annyira igaz , hogy nem lehet mar tovabb kommentalni, fejemet hajtom elotte , adjon a jo Isten sok ilyen hasonlo pasztort kozenk mert nagy szukseg lessz ra .

 2. vizi ibolya szerint:

  A fogyatekosok nem idiotak !!!!!!!!!!Isten nem tett kivetelt es nem all jogaban senkinek, azt amit tett Bojte Csaba elismeresen de amit olvastam nem hittem a szememnek ,vajon mi lett a sorsa a negy szerencsetlen fogyatekos gyermeknek rajtuk ki segitett ?

  • Előd szerint:

   Kedves Vizi Ibolya!
   Semmiképpen nem lenézés vagy cédulázás ez a megnevezés ebben a műben (hiszen ez egy irodalmi mű és egyben pszichológiai szakirodalom is), hanem hatáskeltés egy megcélzott olvasóban. Annak az embernek a nyelvén beszél, akinek a városi világ forgatagában nincs ideje és idege a lassú, sérült, hátrányos helyzetű emberhez, ezért akarva-akaratlanul ezáltal magában idiótává fokozza le. A görögöt görögül kell megszólítani, a zsidót meg zsidóul – mondja Pál apostol. Ezért igenis jól tette, hogy így nevezte meg ebben az írásban a hátrányos helyzetű gyerekeket. Viszont egyáltalán nem úgy ír róluk, mint aki úgy is viseltetik irántuk.

  • Zsengellérné Varga Valéria szerint:

   Kedves Vizi Ibolya- de, idióták. Ez nem negatív jelző, csak egy másik kifejezése az állapotuknak.Miért a szavakon lovagol? “Nem hisz a szemének” hát akkor tegyen valamit, cselekedjen!!! A semmit tevők fanyalgásánál nincs semmi utálatosabb!

 3. FLORIAN R SZABOLS szerint:

  Kedves Mindannyiuk! – nem a szavak mérvadóak, hanem a Böjte Csaba érzésvilágából áradó FÉNY!

 4. Peter Hajek szerint:

  Minden szava IGAZ ! A Jóisten áldja meg a munkáját és a lelkét !!! Ő az igazi TISZTELENDŐ !

 5. vizi ibolya szerint:

  Kedves Elod!Nekem nagyon is annak tunt akar egyik akar a masik idiota gyermek nincs ugy ahogy idiota fogyatekos se es nem kell magyarazat elolvastam es tudataban vagyok hogy mit akart tukrozni es en is fokozhatnam Pall apostol szavait de nem teszem …

  • Előd szerint:

   Kedves Vizi Ibolya!
   Tisztelettel tudomásul veszem a véleményét, csupán csak arra kérném, azon gondolkozzon el, hogy miért Ön az egyedüli, aki így értelmezi, míg a többiek nem azt a lenéző hangot értik ki belőle. (Mellesleg én nem vagyok különösebben Böjte Csaba-rajongó, nem is vagyok katolikus, úgyhogy ez sem lehet rá a magyarázat).

   • vizi ibolya szerint:

    Kedves Elod !erre a valasz egyszeru nincs fogyatekos hozzatartozojuk es nem azzal a szandekkal olvastam el hogy most kekeckedjek egy akarmilyen ugymond egyertelmu avagy rokonertelmu szon ami az idiotat ill a fogyatekost vagyis az ertelmi fogyatekost jelenti ne kendozzuk be, on erti amit valo igaz huen tukrozi az iras jobban szerintem se lehetne .Azt nem ertem meg miert kell mindenkepp fogyatekosokkal hangsulyozni ki a nyomort ?egy fogyatekost az isten annak ad akit meltonak es erosnek tart en mindennap koszonom neki amiert ram is esett a valasztasa es most erti miert ertelmeztem igy .Pall apostol mondja gorogot -gorogul stb de idiotat-idiotaul …nem akarom ragozni es elmondhatom rajongoja en se nem vagyok de amit tesz az tiszteletre melto .nem volt szandekomba a rajongok -taborat felzaklatni es tudomasul vettem masok velemenyet de gondolkozzanak el ok is azon biz 7bekezdesen mi lett volna ha az idiota -fogyatekos kimarad amugy is eleg sulya van szavaknak es az egesz irasnak .Katolikus vagyok de szerintem teljesen mindegy milyen felekezethez tartoznek a velemenyem csak ez lenne .Megkernem arra ha tud Bojte Csaba azon irasairol amiben fogyatekosokrol szol irja meg nekem vagy olyan gyermekotthonokrol ahol fogyatekosok is vannak mert elek most az on szavaival nem igy ir roluk mint ahogyan viseltetik irantuk .Szeretnem nagyon azt mondani tevedtem maskepp ertelmeztem .Megkerem szepen gyozzon meg!

 6. vizi ibolya szerint:

  Kedves Valeria!ez nem semmit tevo fanyalgas mert nem tud semmit rolam es igenis tettem mert elolvastam es tenni fogok mert az ugymond idiota fogyatekosokkal kell tukrozni a nyomort akik feltetelek es eloiteletek nelkul tudjak tisztelni szeretni embertarsaikat de megvedeni magukat nem tudjak …

Számít a véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s