Nagyapáink tudták…

A székely rendszeretet és tisztaság még a szász földről érkezőt is meglepi. Az utczára néző ház homlokzata, cserkoszorú vagy tulipándíszítmény közt a ház építőjének és élete párjának nevét, az építés idejét tünteti fel. Emellé sajátságos, kezdetleges, de azért jellemző festmények sorakoznak. Az udvarba nyíló galambbúgos cserfa kapu két köríves nyílással szolgál szekereknek, gyalogjáróknak; kívülről: faragott tulipán és szőlődíszítmény, sőt olykor oszloputánzat is ékesíti. Néha tréfás köszöntők, versek is láthatók.
A tisztára sepert udvaron rögtön észrevehetjük a gazda vagyoni állapotát, rendszeretetét. A legszegényebbnél is ott áll az istálló, a csűr, kétfelől pajtákkal. Ősszel cserfa lábakkal rakott asztag egészíti ki a sort. Balra a sütőház, kis konyha és a gémeskút foglalnak rendesen helyet. A lakás előtt lehetőleg 1-2 méter széles kertecske kínálja illatos virágait. A lakás mögött, a méhest tartalmazó konyhakert és csűrök után a gyümölcsös következik, s az egész telket tüskekoronával megrakott takaros fonású sövénykerítés (újabban deszkapalánk is) futja körül.
Hajnalhasadtától késő estig munkában sürög a ház apraja-nagyja, csak a vasárnapi ünnep szakítja félbe a szakadatlan tevékenységet. Az a jókedv, élénkség, készség, amivel a munkához fognak, a munka szaporasága, a kitartás, ruganyosság, a dolog közben is felhangzó dalos elégültség, leleményes tréfa: tiszteletet parancsol a székelynek! Pedig a vasútról is látható hegyes, szűk határ nem jutalmazza valami gazdagon a ráfordított munkát, s a sűrű községeknek sem jut oly bő és változatos határ, aminőkkel például a szászokat az Árpád királyok bőkezűsége megajándékozá.
Újszékely ref. és unitárius lakossága jól megfér egymás mellett. Marháik szépsége, jósága a vonatról is szembetűnő, földjeik megmunkálása pedig kiválóan gondos és tiszta.

Molnár Károly–Vajda Emil: Udvarhely vármegyei turistakalauz, 1897

Reklámok

Számít a véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s