Nyers zabtejszín

Nemrég fedeztük fel párommal a zabot. Ezt az értékes gabonát nyugodtan beépíthetjük a paleo étrendünkbe, mivel viszonylag alacsony a szénhidrát tartalma. Egy dologra kell vigyázni vele: áztatáskor hozzá kell adni 1/5 arányban más gabonát vagy lisztjét, mivel nem tartalmaz fitáz enzimet, amely lebontaná a fitinsavat a héjjából. Amaz viszont jobb ha lebomlik, mert képes meggátolni a tápanyagok felszívódását.

Sokan vannak manapság, akik keresik az alternatívát aoatmilk tehéntej leváltására. Álljon itt egy egyszerű recept, amellyel pótolható a tej illetve a tejszín:

1 csésze zabot 1 éjszakán át vízben áztatunk, majd reggel 2 csésze vízzel összeturmixoljuk. Sűrű szűrőn leszűrjük és a fennmaradó zabrostot a legközelebbi étkezésekkor felhasználjuk!!
Kellemes, lágy, zsíros tejszínt kapunk.

A zabtej ugyanígy készül, csak 1 csésze zabot 1 liter vízzel turmixolunk össze az áztatás után.

Tudom, hogy lehet még sokféle növényi tejet készíteni házilag. Mi is szeretjük a diótejet meg a mandulatejet, de a zab egy olcsóbb megoldás és íme néhány nyomós ok, amiért érdemes az étrendünkbe beiktatni.
A zab élettani hatásairól:
A zabtermésekben a többi gabonafélékhez viszonyítva kevesebb szénhidrát található, fehérjetartalma azokéval azonos, zsírtartalma viszont 3-4-szer magasabb. Értékes és könnyen emészthető tápanyagokat tartalmaz. Minden bizonnyal a kiváló beltartalmi értékei miatt vált az utóbbi néhány évtizedben fontoatos ,,erősítő, regeneráló” hatású élelemnövényünkké, melyet a modern táplálkozásban különféle formában (liszt, pehely, korpa, dara, tápszer) kínálnak rendszeres fogyasztásra. Tartalmi anyagai közül a vízoldékony rostok (főként a korpában található sok belőlük), a szénhidrátok közé tartozó béta-glükánok, ásványi anyagok közül a vas és a foszfor, a vitaminok közül a B1-, a B2- és az E-vitamin, valamint az aminosavak emelhetők ki.

A népi orvoslásunkban a zab terméséből köhögést csillapító főzetet készítettek, vagy a belőlük készült pépes borogatással bőrgyulladásokat kezeltek. A növényből készült főzettel sebeket mostak le, és a bőrviszketés csillapítására is használták.

Az ájurvédikus orvoslásban a zabból készült főzetet ópiumfüggő betegek kezelésében az elvonási tünetek közé tartozó fokozott izgatottság mérséklésére használják. Ebből kiindulva dohányosok leszoktatásában is kipróbálták és azt találták, hogy hatására mérséklődött a cigaretta utáni vágy.zab-zsákaban

A modern fitoterápiában a zab virágzáskor learatott, friss vagy szárított virágát és föld feletti részeit, a zabszalmát, illetve a belőle előállított készítményeket használják. Önmagában vagy más növényi hatóanyagokkal együtt elsősorban félelem oldására, valamint idegfeszültség csökkentésére javallott. Több ilyen hatású összetételnek fontos összetevője a virágzáskor begyűjtött zab. A zabszalmát elsősorban külsőleg alkalmazzák – gyulladt, korpás és viszketéssel járó bőrbetegségek kezelésére, borogatásként vagy gyógyfürdőnek.

spiced oat milk 019 - CopySzámos klinikai kísérlet eredménye támasztja alá azt, hogy a zabkorpa fogyasztásának összkoleszterin- és LDL-koleszterinszintet csökkentő hatása van, ami hangsúlyosabbá teszi a zabkorpa fogyasztásának jelentőségét. Ez utóbbi hatások a béta-glükánoknak köszönhetők, mely vegyületeknek a sebgyógyításban és a bőr immunvédelmében is fontos szerepük van.

dr. Babulka Péter

Patika magazin
forrás: http://www.utisugo.hu/wellness/szepsegapolas/nemcsak-a-lovaknak-ugye?-46476.html

Reklámok

Számít a véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s