A diófát az unokáinknak ültetjük

A kertünkbe ültetett diófa csak sok év elteltével lép kapcsolatba a konyhaművészetünkkel. Eltelik 15-20 év, mire elkezdhetjük szüretelni a termését, de a sok kiváló tulajdonság türelemre int bennünket és várunk rá. Gyönyörű és méltóságteljes növény, képeink magukért beszélnek!

A dió termesztése nem nehéz feladat, talajban nem válogat, a hazánk éghajlati viszonyai megfelelőek számára. A körültekintő, gondos ültetést követően alig van ápolási munkája, a korona kialakítást a rendelkezésünkre álló tér alapján végezzük, figyelembe véve a diófa helyigényét.

Éppen a terebélyesedésnek egyik nagy előnye, hogy aránylag hamar árnyat adó fácska lesz belőle, behúzódhatunk alá a tűző nap elől. Ilyenkor még azt is megbocsájtjuk neki, hogy tavasszal és ősszel annyi munkát ad. Tavasszal a barkák, ősszel a levelek lehullása elég nagy szemetet termel, sok sepregetést és takarítást kell végeznünk. Aki a munkák elvégeztével a betakarított termésből gyakran fogyaszt, az fáradságdíjként védelmet kap a diótól a szívbetegségek, a rák és az immunproblémák ellen. Gazdag Omega-6 zsírsavban, E és B vitaminban, ezen kívül tartalmaz a szervezet számára nagyon fontos folsavat és szelént is.

Az ősszel beért terméseket begyűjtve száraz padláson terítsük szét, hagyjuk száradni mielőtt felhasználnánk. A sokrétű gasztronómiai felhasználásából néhány talán kevéssé ismert tippet osztok meg az olvasóimmal:

– július 20 – augusztus 20-ig szedett zölddióból készítsünk különleges zölddió- pálinkát, amely nagyon jótékonyan hat az emésztésre, persze csak mértékkel fogyasztva!
5 literes befőttes üveg aljára tegyünk 20-25 db összetört zölddiót, 1 ek szegfűszeget, 2 ek ánizst, 2 ek édesköményt, 3 dl jó erős feketekávét, 1 rúd vaníliát vagy 2 csomag vaníliás cukrot, 70-80 dkg cukrot majd öntsünk rá 3,5 liter pálinkát vagy vodkát. 2 hétig napos ablakban néha megkavargatva, majd 2 hétig kamrában érleljük aztán leszűrve kóstolgathatjuk. Lezárt üvegekbe téve évekig elálló gyomorgyógyító ital.

– a hagyományos rántott hús helyett a sóval, borssal, kakukkfűvel befűszerezett hússzeleteket liszt, tojás után darált dióba forgassuk. Az így sütött hús sokkal ízletesebb és különlegesebb élményt nyújt a családnak

– téli csemegéink között a natúr dión kívül szerepelhet a gerezdenként csokiba mártott dió, kicsit változatosabbá tehetjük az étrendet vele

– a diót egy tepsibe rakva a sütőben hirtelen egy kissé megpörköljük, ezután a héja egy kis dörzsöléssel eltávolítható és nem akad a fogak közé.

Szerző: Bényei Zoltánné / www.szepzold.hu

A különleges diófa

Közönséges néven is illetik, bár nevével ellentétben nagyon is különleges növényről van szó. A diófa – Juglans regia – másként olaszdió fa májusban virágzik, még mielőtt a levelei kifejlődnek. A friss leveleket júniusban gyűjtjük, a zöld diót június közepén, amíg még könnyen átszúrhatjuk a zöld dió burkát közvetlenül az érés előtt, mielőtt megbarnul, az érett termést pedig szeptemberben.

A diólevélből főzött tea igen hatásos szer: emésztési zavarok, székrekedés, étvágytalanság esetén, továbbá nagyszerű vértisztító. Eredményesen alkalmazhatjuk cukorbetegség és sárgaság ellen is. A diólevél főzete fürdővízbe keverve igen hatásos minden görvélykóros megbetegedés, csontszú és csontritkulás, valamint gennyes körömgyulladás ellen.

Tejkiütés, fejkoszmó és rüh esetén zöld dió levelének főzetével mossuk le az érintett helyeket, az eredmény hamarosan megmutatkozik. Az ilyen főzettel történő lemosások illetve fürdők pattanások, gennyes kiütések, lábizzadás és fehérfolyás esetén is segítenek. Szájpenész, a fogíny, a torok és gége megbetegedésekor öblögessünk vele.

 Diófa, a még éretlen terméssel

Erős hajhullásnál is használhatjuk, alaposan dörzsöljük be vele a fejbőrt. Június közepén szedett zöld dióból kitűnő dióeszencia készíthető, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Ezenkívül egészen kiváló szer sűrűvérűség ellen.

 

Felhasználási módok:

Teakészítés: 1 púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk.

 

Adalék fürdővízhez és lemosáshoz: teljes fürdőhöz 100 gramm, lemosáshoz egy púpozott teáskanálnyi összeaprított levelet teszünk 1/4 liter vízhez. Erős főzethez dupla mennyiséget adunk.

 A külső zöld héj:exokarpium és a belső héj: endokarpium

Dióeszencia: 20 db, négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy széles szájú üveget, leöntjük 1 liter gabonapálinkával, úgy hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 3-4 hétig napon vagy meleg helyen tartjuk. Utána leszűrjük és palackokba töltjük. Szükség szerint egy kávás kanállal fogyasztunk belőle.
Ízletes diólikőrhöz jutunk, ha a zöld diót 2-3 szegfűszegel.1 fahéjjal,egy kis darab vaníliával és egy fél narancs héjával ízesítjük.1/4 liter vízben megfőzünk 500 gramm cukrot és ezt lehűtve hozzáöntjük a leszűrt dióeszenciához.

Szerző: Nagy Mihály / www.szepzold.hu

 

 

Számít a véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s