A mi sárgarépánk – a murok

Hogy mióta esszük, senki nem tudja pontosan, de sokak szerint ősidők óta… mindenesetre elég régóta ahhoz, hogy biztos tapasztalataink legyenek a hatékonyságáról.

Kolumbán Sándor :

A murokról nyelvileg:  – Fehér, ernyős virágú, két éves parlagi növény. Ebből nemesített sárgarépa. A murok neve ősmag(yar)-nyelvi eredetű. Ez a magyarázata annak is, hogy a székelyek őrizték meg e nevet. A murok keresztmetszete a szemünk alakját mutatja, és benne levő tápanyag a szemre rendkívül jó hatással van. A szem az a lyuk, luk, ok, melyen keresztül fény árad be. Innen az ablak szavunk, mely kerek lyukat jelent. A murok fordítva korum, és a murok karós gyökerű. A mur gyök a rágáskor keletkező morajra, zajra, a ru, rum a murok vörös színére utal (rúzsa). A muroknak, mint növénynek, semmi köze a répafélékhez. A répával való hasonlóság külső látványi és hangvonatkozású: karós gyökér, mely rágáskor ropogós hangot ad.

Mint az ABC – ezek a vitaminok mind megtalálhatóak a répában. A-vitamin, ami véd az UV sugárzástól is, B, mint béta karotin, ami segít bronzbarnára színeződnie a bőrünknek és egyben erősíti immunrendszerünket, valamint hihetetlen jó hatása van a szemünkre. C, mint C-vitamin, amiről most nem beszélnénk, hisz az egy külön csoda.

Ezen kívül értékes ásványi anyagokat tartalmaz. Pont azokat, amikre akkor van a legnagyobb szükségünk, ha fáradtnak vagy gyengének érezzük magunkat. Akár egy fárasztó nap végén, akármikor, ha stressz ér – ő segít regenerálódni.

A nőknek kifejezetten fontos, hiszen segít leküzdeni a vérszegénységet és lassítja az öregedést.

Összetevőinek köszönhetően, lassítja a bőr korai megereszkedését, ráncosodását. Hozzájárul a hám és csontképződéshez is, amire már a 30-as éveinktől érdemes odafigyelnünk.

Milyen az íze?

Ezt mindenki tudja, és ha nem szereted önmagában, bármikor ízesítheted egy kis mézzel, ami jól harmonizál vele – és a cikk végén kapsz egy ajándék-receptet is, amit kipróbálhatsz!

Mire jó még?

A bennük lévő karotinoidoknak és flavonoidoknak erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, és kedvezően hat a rák kialakulásnak megelőzésére. Orosz tudósoknak köszönhetően kivontak belőle egy olyan alkotóelemet (daucarin), mely értágító hatású. Májbetegségekre ma is alkalmazzuk, de mérgek ellenszereként használták már a római időkben is. A görög Hippokratész gyomorerősítőnek ajánlotta.

Sulforafant tartalmaz, ami segíti a rákos sejtek pusztításáért felelős enzimeket.

Nem hízlal, vitalizál!

Alacsony energiaértéke miatt bármilyen diéta közben is fogyasztható. Kimondottan ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőknek is. Hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában. A népi orvoslás vizelethajtóként is alkalmazza. Nem terheli emésztőrendszerünket, de a sok rostnak köszönhetően tisztítja azt.

Szervezetünk kb. 15 perc (!)
alatt fel is szívja.

Turmixolj!

A sárgarépalevet bátran keverhetjük más zöldségekkel (cékla, uborka, retek) a változatosság kedvéért, vagy egy különlegesebb íz elérése érdekében. Ha szükséges, tegyél hozzá szénsavmentes vizet.

Hol lehet kapni?

Ez ugye nem is kérdés. Mindenhol! De milyet vegyél? Figyelj oda, hogy ha lehet, bio legyen, hiszen az a legjobb minőségű, így a leghatékonyabb is. A kúrát egyszerre csak egy hónapig csináld, mert utána elkezdhet sárgulni a bőröd. 40-50 nap szünet után elölről kezdheted.

És íme, az ajándék-recept:

reszelj le tetszőleges mennyiségű répát (vagy turmixold össze), ehhez keverj összetört fokhagymát (sokat) és majonézt. Hűtőbe be – egy óra múlva fogyasztható. Isteni csemege pirított rozskenyéren egy nyári estén (vagy akár reggel, ha nem mész emberek közé pár óráig. Gyorsan kész van és kicsattan(sz) az egészségtől! Ha megkóstoltad, írd meg, hogy ízlett!

Tipp#: igyál napi 1 pohár (1-2 dl) répalevet egy hónapon keresztül! Finom íze miatt szeretni fogod, jótékony hatása miatt pedig még jobban fogod szeretni!

5 thoughts on “A mi sárgarépánk – a murok

  1. Júlia szerint:

    Köszönöm, Ildikó, ezt az oldalt.
    Ilyen tömören és átfogóan még nem olvastam a murokról.
    Rendkívül hasznos és nincs megbecsülve.
    Ide még visszatérek és ajánlom másoknak is.
    Szép napot,
    Júlia

    • Margit szerint:

      Egy somogyi népdalban is kiéneklik ezt a répaságot: ” Apró murok, petrezselyem a vénasszony veszedelem, alig várom az ördögöt, hogy elvigye a vén dögöt” ::-) Nagyon jó kis ugrós tánca van.

  2. Köszönöm,ezt a tartalmas kifejtést a murokról. Én személy szerint mindig nagyon szerettem. Amióta onkológiai kezelt vagyok minden nap eszek nyers murkot. Készítek muroklevet, almával, céklával. Még nem készítettem fokhagymával és majonézzel, de ma kipróbálom,én eddig zellerből készítettem úgyan így, az is nagyon finom. Tisztelettel

  3. hersényi tamásné szerint:

    én csak a répában a legnagyobb mennyiségben lévő vitamint szeretném tudni.

  4. orokseg szerint:

    Az A vitamin előanyaga: karotinoidok vannak benne bőségesen.
    Amit még érdemes tudni, hogy a répa legfontosabb ásványi anyag forrása a káliumnak, ugyanis a zöldségek közül a legnagyobb mennyiségben a sárgarépában található meg.

Számít a véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s