A migrén kezelése

A migrén minimum a lakosság 8-12%-át érintő, sok szenvedést, munkakiesést okozó probléma. A kapható gyógyszerek nem mellékhatás mentesek, nem is feltétlen hatékonyak és sokszor méregdrágák. Utánajártam, mi a tudományosan igazolt természetes gyógymódja a migrénnek.

2011 nyarán egy talán sokak érdeklődésére számot tartó tanulmány jelent meg három indiai kutatóorvos tollából a Medical Hypothesisben. A szaklap arról ismert, hogy mindenkinél előbb publikál az orvostudományban szokatlan, netán a gyógyszeripar érdekeit sértő, vagy az ortodox orvoslással ellentétes szellemben írott tanulmányokat.
A paleolit táplálkozás sok embernek enyhítette, vagy szüntette meg migrénjét, de sokuknak nem. A tanulmányt olvasva újra és újra megerősödött bennem az a gondolat, hogy a paleolit nem véletlen hatott sok embernél, pl. az általános gyulladásszint vagy az inzulinszint csökkentésén keresztül. Mégis, világos, hogy a migrénben olyan speciális patomechanizmusok is jelen lehetnek, amelyek nem mindegyike reagál a paleolit táplálkozásra. Részben azért sem, mert a paleolit közösségben elterjedt nézet szerint -s könyveimben én is ennek adok hangot-, a mai élelmiszerek vitaminokban és ásvány anyagokban, nyomelemekben hiányosak. Ez betudható a föld túlzott használatának, a szállítás és raktározás igényeit is figyelembe vevő korai betakarításnak, és természetesen a vásárlóhoz eljuttatás során is számos károsodás éri az élelmiszerek vitamin és ásványi anyag tartalmát.

A szerzők bevezető összefoglalójukban rámutatnak, hogy a migrént neurológiai eredetűnek próbálják tekinteni, de igazából a lényegét még senki nem magyarázta meg. A WHO szerint a világon 303 millió ember szenved migrénben. A pubertásig a két nem azonos arányban szenved migrénben, ám a nemi érés beindulása után az arány eltolódik a nők kárára, 70% nő és 30% férfi szenved felnőttkorban a migréntől. E különbség azt az ismert tényt mutatja, hogy a női reprodukciós funkciók (menstruáció, terhesség, szoptatás, menopausa) közvetve vagy közvetlenül kapcsolatban van a migrénnel. A hormonok meghatározóak az ásványok anyagcseréjében és ez központi szerepet játszhat a migrén mechanizmusában.
A hipotalamusz-hipofizis-hormonmirigyek-ingerületátvivő anyagok-ásványi anyagok kapcsolatok kiegyensúlyozottsága rendkívül fontos, minden zavar ebben problémákhoz vezethet.
A szakirodalom áttekintése alapján meghatározónak látszik a réz, vas, cink, magnézium és szelén megzavart homeosztázisa.
Az alábbiakban röviden, leegyszerűsítve összefoglalom a szerzők áttekintését.

Írta: Szendi Gábor

A teljes cikk megtalálható ITT

 

Számít a véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s