A vallásokról

A tudomány még ma is meglehetősen keveset tud az emberi agy működéséről. Annyit nagyjából sikerült már megállapítani, hogy az elvont, fogalmi gondolkodást a bal agyfélteke irányítja, míg az öt érzékszerv közvetlen, érzéki tapasztalatai és az intuitív gondolkodást, az úgynevezett „hatodik érzék” a jobb agyfélteke uralma alá tartozik.
A számítógép működéséhez hasonlatos, absztrakt fogalmi gondolkodás és a szavakban többnyire körül sem írható megérzés persze egy igen széles skála két végpontján helyezkedik el, és jóformán soha nem válik szét tökéletesen a hétköznapok gyakorlatában.
Louis W. Meldman amerikai pszichológus elmélete szerint ez a kétfajta gondolkodás a felelős elsősorban a világ összes nagy vallási mozgalmainak a kialakulásáért, és ezeket a mozgalmakat a tudós – alapvető sajátosságaik alapján két nagy csoportra osztja. Szerinte a bal agyfélteke szülöttei mindazok a vallások, amelyeket ő – összefoglaló néven – „népszerű teológiáknak” nevez. Ezek rideg és megmásíthatatlan tételeken alapuló vallások, amelyek makacsul ragaszkodnak bizonyos szentnek nyilvánított szövegekhez, kitalált történetekhez, és követőiktől elvárják, hogy vakon higgyék e szövegek minden egyes betűjét. Az írott vagy kimondott szót többre becsülik az eleven, létező valóságnál, a tapasztalásnál, lényegüket tehát elvont képzetek és megkérdőjelezhetetlen vakhit alkotják. A jobb agyfélteke közvetlen tapasztalásain alapuló hiedelmeknek Meldman a „misztikus hagyományok” elnevezést adja. Ezek a vonzó vallási mozgalmak nem ragaszkodnak semmiféle merev szabályhoz, szent szöveghez, szabályszerűen végrehajtandó szertartáshoz. Mindennél többre becsülik a közvetlen, érzéki tapasztalást, s híveiket is arra bátorítják, hogy ne higgyenek vakon semmiben, inkább igyekezzenek – akár megváltozott tudatállapotban is, amelyet előidézhetnek drogokkal, alkohollal, énekkel, tánccal vagy éppenséggel szeretkezéssel – minél több tapasztalatra szert tenni a mindenség milyenségét illetően. E rítusok célja – ellentétben a népszerű teológiák szertartásaival – nem az, hogy az ember megnyerje magának különböző természetfölötti hatalmak jóindulatát, hanem az, hogy közvetlenül, a maga bőrén megtapasztalja, milyen is mindaz, ami nem-én.
Az emberiség története során ez a két, egymással szöges ellentétben lévő hiedelemrendszer gyakran véres harcot vívott egymással, máskor viszonylagos békességben léteztek egymás mellett.

Részlet Gálvölgyi Judit beszélgetéséből Szepes Máriával.

Megjelent a Playboy 1992. májusi számában

One thought on “A vallásokról

  1. Vass Márta Anna szerint:

    Ma kaptam ezt a KINCSET,lesz mit olvasgatnom az új évben,köszönöm! Vass Márti

Számít a véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s