Mi állhat a szexuális zavarok hátterében?

A szexuális zavarok kezelése azért nem elhanyagolható, mert sokszor szoros összefüggésben állnak bizonyos szerveink működésével is.

Így például egészen biztosan befolyással vannak rá a biokémiai folyamatokat irányító periodikus események, mint például a szervóra változásai, a holdfázisok és egyéb asztrológiai jelenségek. Azt is mindenki tapasztalhatta már, hogy az életenergiák más területen való erőteljes lekötése – hasunk túlzott megtömése, huzamos kialvatlanság, akut vagy tartós fájdalom, esetleg súlyos trauma – gátlólag hat szexualitásunkra, és ha mégis sor kerül ilyen irányú aktivitásra, teljesítményünk nem a megszokott, és az élmény sokkal kevésbé örömteli. Az alábbi tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagyni!

Hormonháztartás

A hormonháztartás zavarai közvetlen kihatással vannak szexualitásunkra. Tartós gyógyszerszedés is megbonthatja a hormonháztartás egyensúlyát. Ennek nyilvánvaló jele lehet például a szervezet energiafelhasználásában és -raktározásában, illetve az anyagcserében bekövetkező olyan zavar, mint a testsúly kóros megváltozása (nagyfokú elhízás vagy hirtelen fogyás).

Mérgező anyagok

A felhalmozódott méreganyagok kétféleképpen kerülnek a szervezetbe. Egy részük az anyagcseréből származó salakanyag, illetve a bennük lakozó mikroorganizmusok (kórokozók) által termelt melléktermék. Másik – nagyobb – részük külső eredetű: a környezetből a táplálékkal, a vízből, illetve a levegőből jutnak a testünkbe.

Pszichés zavarok

A kellően fel nem dolgozott emlékek gyakran hatnak gátlólag az élménnyel kapcsolatos folyamatokra. Nemcsak közvetlenül a nemiséggel kapcsolatos negatív tapasztalatok jönnek itt szóba, vagy a nemi szervek átlagostól eltérő méretéből fakadó – indokolatlan – szégyenérzet, hanem az önbecsülést általában csökkentő események is.

Elektroszmog

Viszonylag új keletű probléma az elektroszmog, mely szintén összefüggésben lehet a szexuális élettel. A szervezet saját elektromágneses irányító jeleivel való interferencia ugyanis meghamisítja a koordinációt biztosító hullámok információtartalmát, így akár hibás reakciók egész láncolata következhet be. Az elektroszmognak nemcsak általános, hanem helyi, akár a nemi szervekre vonatkozó kihatásai is lehetnek: veszélyes lehet, ha valaki laptopját nap mint nap ölében tartva, órák hosszat dolgozik.

Stressz

A pszichés stressz hatásairól már esett szó, azonban a mechanikus stressz is zavarokat kelthet a szexuális életben. A nemi szervek tartós nyomása és rázkódása, illetve túl szűk alsóruházat folyamatos viselése elsősorban a férfiak szexuális teljesítőképességére hat kedvezőtlenül.

Fertőzések

A fertőzések állandó gondot okoznak, ezáltal neurológiai zavarok keletkezhetnek, amelyek a nemi szervek fizikális változásait is érinthetik.

Mozgáshiány

A krónikus mozgáshiány látszólag nincs közvetlen összefüggésben a szexuális potenciával és a szexuális élet minőségével. Ez az összefüggés csak a rendszeres testmozgást végzők és a krónikus mozgáshiányban szenvedők szexuális életének összehasonlításából válik nyilvánvalóvá. Az mindenesetre valószínű, hogy a rendszeres testmozgás serkentőleg hat a nemi szervek működésére.

Forrás: Elixír

2 thoughts on “Mi állhat a szexuális zavarok hátterében?

  1. Jol megfogalmazott anyag , eleg jol ad velemenyt laikusok szamara

  2. jol megfogalmazott anyag jol osszeszedve a lenyeg laikusok szamara kituno tananyag
    velemenyt dr.angyal silvia adta

Számít a véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s