Télen paradicsom?

Az is nagyszerű a mai korban, hogy nem kell nyárig várni, hogy friss zöldségféléket tehess az asztalra a reggelihez.  Csak leballagsz a sarki közértbe és kedvedre válogathatsz a paprika, és a paradicsom fajták között így tél derekán is. Mert ugye mindannyian vásároltunk kisebb-nagyobb rendszerességgel friss árut. Hol van már a homokban teleltetett sárgarépa! Ki venne ma már meg februárra olyan elfonnyadt gyökeret?

Igencsak átalakult mára az éves étkezési szokásunk. Gyakorlatilag alig van különbség a zöldben gazdag nyári, és szegényesebb forrásokból gazdálkodó téli étkezésünk között. Nagyszüleink tudói voltak a befőzésnek, téliesítésnek és ezzel a természetes egészséges táplálkozásnak. Annak ellenére, hogy nem volt fejes saláta februárban, és az első eper is csak májusban került az asztalunkra, az egész őszi téli időszakot vitamindús változatos ételekkel vészeltük át. Savanyú káposzta, édeskés csalamádé, házi paradicsompüré. Persze sokan csak legyintenek: se időm se helyem nincs, hogy ilyesmivel bíbelődjek. Igen, mindenki maga dönti el, megéri-e az időt az, hogy legalább tudja mit eszik. Az utánozhatatlan házias ízről nem is beszélve.

Egyre többen nézegetik az élelmiszerek dobozait származás, összetevők után kutatva. Sajnos a zöldségekre nincs semmi írva, pedig biztos vagyok benne hogy érdekes adatok kerülnének felszínre. Az ízlelőbimbóink nem hazudnak, a paradicsom éretlen savanyúságán, a kígyóuborka vízízén érezzük valami nem stimmel. Vajon megvennénk-e ha tudnánk, milyen vegyszerekkel kezelték hogy több heti utazás után épp a boltok polcain érjen meg a fogyasztásra? A fóliasátras növények, a műtrágyázás következtében sok nitrátvegyületet tartalmaznak, melyek a szervezetbe jutva, főleg fehérjedús táplálkozás mellett nitritekké alakulva rákkeltő hatásúak. A termesztés során növekedés serkentő, termésnövelő, valamint rovar és csigaölő vegyületeket, vegyszereket is alkalmaznak. A leszüretelt termést rothadásgátlóval kezelik. (nesze neked ízletes citromhéj) A szakemberek szerint a délről szállított gyümölcsök, zöldségek 90%-án veszélyes mértékben van jelen vegyszer, amely immun, és hormonális problémákat okozhat.
Mit tegyünk? Tudjuk a homokba a fejünket, mondván valamibe úgyis bele kell halni, és vegyük továbbra is a primőröket, vagy ne csábuljunk el a januári lecsópaprika láttán, inkább kerüljük el nagy ívben?
Mikor megtervezzük a hétvégi menüt, tegyük fel magunkban a kérdést: tudjuk-e helyettesíteni a téli frissnek tűnő zöldségfélét valami mással? Nézzünk néhány példát:

Szendvicsbe, reggelinek – savanyú uborka, padlizsánkrém, nyáron elkészített lecsóalap lefagyasztva
Saláta helyett – cékla, savanyúság, káposzta (régebben ez volt minden vitamin legfőbb forrása. Gazdag C, K, A, E vitaminban, segít megelőzni a vastagbél, emlő, és petefészek rákot.)
Köretnek – fagyasztott zöldségek, dinsztelt vörös káposzta
Desszert – befőttekből kompótokból készült édességek

Kétszer is fontoljátok meg vajon biztos kell-e a tányérotokra az narancssárgás paradicsom még tél közepén is!

Márta, segítsmagadon.hu

Reklámok

One thought on “Télen paradicsom?

  1. Pechó Zoltán szerint:

    Nagyon egyetértek a cikk írojaval. Ha csak teheti az ember próbáljon meg saját maga termelni, ha mashol nem legalább az.erkélyen.

Számít a véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s